Nieuwe klassementen 2018

Sinds maandag 5 november staan de nieuwe tennisklassementen op de website van Tennis Vlaanderen. 
Wil je graag een overzicht van de nieuwe klassementen van onze clubleden? Geen probleem. Even hier klikken.

De nieuwe klassementen zijn echter niet voor iedereen even duidelijk. Daarom zetten we graag enkele veelgestelde vragen op een rij. 

Waarom was hervorming van de enkelklassementsberekening noodzakelijk?

Er werd een volledig nieuw systeem ontwikkeld waarbij 2 doelstellingen centraal staan:

  • het klassement moet zorgen voor een correcte waardering van de speler
  • het klassement moet een positieve boost geven om competitie te spelen

De oude berekening zorgde voor een aantal problemen. Deze problemen hadden dan weer hun (negatief) effect op de deelname in tornooien en interclub: veel deelnames in de laagste reeksen en afdelingen, weinig deelnames in de hogere reeksen en afdelingen, maar ook spelers die afhaken. Om dit allemaal op te lossen volstond het niet meer om een aantal parameters aan te passen in het oude systeem.

Hoe verloopt de omschakeling van het oud naar het nieuw systeem?

Op basis van je resultaten in 2018 krijg je nog een berekening volgens het reglement 2018. Wie minder dan 4 matchen speelde, wordt voor deze berekening als inactief beschouwd. Het resultaat van deze berekening is meteen het einde van een tijdperk.

In de huidige populatie spelers zijn er teveel spelers in de onderste klassementen, te weinig in de hogere. Om in 2019 al meteen met een juistere groep te starten en zo de klassementsberekening optimaal te laten werken, krijg je dan ook een nieuw enkelklassement toegekend als volgt:

  • Per ranglijst (U9, U11, U13 en volwassenen; de ranglijst U9 is gemengd, de andere telkens per geslacht) worden de spelers (met minstens 2 gespeelde wedstrijden in 2018) gerangschikt volgens het berekende klassement (volgens het reglement 2018)
  • Binnen elk klassement worden eerst de spelers met minstens 4 gespeelde matchen gerangschikt op basis van hun punten behaald na de 4° iteratie (in de klassementsberekening 2018 volgens reglement 2018). De spelers die 2 of 3 matchen gespeeld hebben in 2018 worden per klassement achter de spelers met minstens 4 matchen gerangschikt. Deze spelers worden als ex aequo beschouwd.
  • Per ranglijst wordt daarna volgens vooraf bepaalde percentages het effectieve klassement toegekend voor het seizoen 2019. Voorbeeld: er zijn 40.266 spelers 14 jaar of ouder in België die minstens 2 wedstrijden gespeeld hebben,  4,1% krijgt het klassement 30 punten, dus er zijn uiteindelijk 1.651 spelers met klassement 30 punten.
  • Spelers met 0 of 1 gespeelde match(en) in 2018 (worden in de nieuwe klassementsberekening als inactief beschouwd) worden nadien geïntegreerd in de ranglijst, zonder daarbij het aantal spelers per klassement (op basis van de percentages) te beïnvloeden. Zij krijgen hetzelfde klassement toegekend dat ook aan de speler met eenzelfde klassement die 2 of 3 matchen gespeeld heeft wordt toegekend. Op die manier vermijden we dat iemand die niet gespeeld heeft ondergeklasseerd zou zijn t.o.v iemand die wel actief is. Voorbeeld: speler met klassement C+30 en 3 matchen gespeeld wordt 35 punten in het nieuwe systeem, een andere speler die ook C+30 is maar geen match heeft gespeeld wordt ook 35 punten in het nieuwe systeem.

Het uiteindelijke klassement zal door deze ingreep voor de meeste spelers hoger zijn dan het klassement berekend volgens reglement 2018 (bv. een C+15/4 kan door de omschakeling het seizoen starten met 45 of 50 punten). Dit komt omdat veel spelers doorschuiven van onderaan naar bovenaan. Dit nieuwe klassement verandert dus niet jouw plaats in de Belgische ranking! Betere spelers zullen hoger uitkomen dan jij, en jij zal hoger staan dan zwakkere spelers. De herverdeling zorgt er wel voor dat alle spelers beter verdeeld worden over de reeksen, zowel in tornooien als interclub.

Hoe kan ik punten verdienen voor mijn enkelklassement? 

Zowel bij deelname aan enkeltornooien als interclub kan je punten verdienen.

Tornooien


Je krijgt punten (afhankelijk van je leeftijdscategorie en de reeks waarin je speelt) volgens de ronde die je behaalt in de tabel. Daarnaast krijg je ook bonuspunten (nl. de waardepunten van je tegenstander waarvan je won) per gewonnen match en krijg je steeds 2 punten per gespeelde enkelmatch. De winnaar van de tabel krijgt dus de meeste punten (vergelijkbaar met de ATP- of WTA-ranking). Er worden geen minpunten gegeven. De punten bij U9 en U11 tellen respectievelijk voor 50% en 70%.

Interclub

Bij elke deelname aan een interclubontmoeting (ongeacht je enkel, dubbel of beide speelde) krijg je 1x de waardepunten van jouw klassement (met een max. van 5 deelnames). Daarnaast krijg je ook de punten van je 5 beste (enkel-) winstmatchen (nl. de waardepunten van je tegenstander waarvan je won). De punten bij U9 en U11 tellen respectievelijk voor 50% en 70%.

Hoe wordt mijn enkelklassement berekend?

Iedereen die minstens 2 matchen (enkel- en/of dubbelspel) speelde in de 12 maanden voorafgaand aan de berekening komt in aanmerking.

Er worden 3 totalen berekend (alleen je behaalde resultaten van de 12 maanden voorafgaand aan de berekening komen hiervoor in aanmerking)

  1. Tornooien: we nemen de som van je 8 beste tornooireeksen en delen dit door 8. Speel je minder dan 8 reeksen, dan delen we door je "aantal tornooireeksen + 1"
  2. Interclub: we berekenen het puntentotaal dat je behaalde in interclub.
  3. Tornooien & interclub: we berekenen 60% van de som van het totaal dat je behaalde in tornooien en interclub (dit is dus 60% van de som van punt 1 en punt 2).

Het hoogste cijfer van deze 3 totalen wordt weerhouden.

Welk klassement krijg ik?

Op basis van bovenstaand cijfer worden alle spelers gerangschikt van hoog naar laag (een aparte ranglijst voor U9, U11, U13 en de volwassenen; de ranglijst U9 is gemengd, de andere telkens per geslacht).

Volgens vooraf bepaalde percentages wordt dan je klassement toegekend.

Hoe hoger je plaats op de ranglijst, hoe hoger je klassement zal zijn.

Heb je nog meer vragen? Hier kan je alle antwoorden vinden.

 

 

Foto